2021.02.03. 22:02
Ne aggódjatok, 2 hónap alatt megszerkesztettem a komplett túrát.
Íme a folytatás!
Szóval délután elváltunk Tomival, ő ment Stockholmba, én át Koppenhágába. Busszal be a városba, majd onnan át vonattal a szoros másik oldalára. Kb. 15 percenkként közlekedő vonatok a híres Öresund hídon és annak alagútján mennek keresztül, nagyjából 20 perc alatt. A dán oldalon gyakorlatilag az első megálló a reptér. Nagyjából hamarabb értem át a svéd város pályaudvaráról a szomszéd ország repterére, mintha a Deák térről metróztam volna ki Kökire!
Rögtön az első tapasztalás a dán drágaság volt. Dánia és az észak-európai országok drágasága viszonylag hírhedt, így az ember fel tud rá készülni lelkileg és anyagilag is, de mégis felszisszen az ember, amikor 2015-ben 1100 Ft-nyi koronába kerül egy buszjegy, vagy 1600 Ft-ba egy hotdog!
Koppenhágai Kastrup reptér két észak-déli és egy kelet-nyugait pályával rendelkezik. Általában a két párhuzamos pályát használják, nagyon ritka, hogy a keresztpálya aktív. Déli szél esetén 22L az érkező és 22R az induló. Északi szélnél pedig 04R az induló és 04L az érkező. A térképen a piros helyeken voltam, és kékkel jelöltem azokat, ahol nem voltam, de lehet fotózni.
Első utam rögtön a skandináv országok legismertebb spotter helyére vezetett, a Flyvergrillenhez.
http://www.flyver-grillen.dk/billeder.aspxEz egy 22R/04L pálya mellett található teraszos büfé, ami kifejezettem azok számára készült, aki repülőket szeretnek nézni. Nagyon kellemes hely, tele padokkal, asztalokkal, kisebb játszótérrel, nagy választékkal, és kiváló rálátással a két pályára. Észak-déli irányok miatt kora délutántól használható a hely egészen naplementéig, ami nyáron azt jelenti, hogy 21:10-kor is lehet még aranyfényben fotózni, és este 22-kor is világos még az ég alja.
Csütörtök és szombat délutánt is itt töltöttem, úgyhogy a két napról vegyesen töltöm most a képeket.
Rögtön az első értékelhető mozgás a túra sok közül az egyik célja az Alsie Atr72 volt, ami ezzel a matt fekete színnel elég különleges.
Airline: Alsie Express
Type: ATR-72
Reg.: OY-CLY
Photographer: Balázs Mészáros
Date: 02. of July 2015
Airport: CPH/EKCH - Copenhagen, Denmark
Spot: 1.
Aztán jött néhány common...
Airline: Vueling
Type: Airbus A320
Reg.: EC-KLT
Finnektől elég sok járat volt. Aznap délután kettő is.
Airline: Finnair
Type: Airbus A319
Reg.: OH-LVB
Airline: LOT
Type: Embraer E-175
Reg.: SP-LIO
Airline: Turkish Airlines
Type: Airbus A321
Reg.: TC-JRH
Akkoriban még viszonylag commonnak számított bárhol Európában a Brussels Avro, Pestre is menetrend szerűen járt, de így több mint 5 évvel a kép készítése után mégis örülök, hogy itt ilyen szépet tudtam róla lőni.
Airline: Brussels Airlines
Type: British Aerospace Avro-100
Reg.: OO-DWC
A túra fő céljének számító A340-300-asból rögtön egymás után indult is kettő
Airline: SAS Scandinavian Airlines
Type: Airbus A340-300
Reg.: LN-RKP
Reg.: LN-RKP
Nem nyújtott szép látványt, hogy ez ennyire koszosan nézett ki, és meglepő módon a neten rákeresbe, ez évekig repült ilyen dzsuvásan.
Reg.: LN-RKG
A 4 nap alatt a reptér forgalmához képest semmilyen extra gépet nem sikerült elcsípni, egyedül 3 speckó festés volt különlegesnek mondható a túra során. (Mint utólag kiderült a Pesten lévő HiFly A345 pont Koppenhágába volt előtte, de én nem találkoztam vele, valószínűleg este mozoghatott.)
Airline: Lufthansa (retro cls)
Type: Airbus A321
Reg.: D-AIDV
Airline: Lufthansa
Type: Embraer E-190
Reg.: D-AEBH
Airline: Sun Express
Type: Boeing B737-800
Reg.: TC-SUY
Érdekesség, hogy a SAS keskenytörzsű gépparkjában mind a 320-as, mind a 737-es gépcsalád megtalálható, ami gazdaságossági szempontból nem ideális. Valószínűleg hiába egy nagy többnemzeti cég, mégis országokra lebontott viszonylag önálló egységek lehetnek, mert Dániában kizárólag az Airbus család gépei vannak. A 4 nap alatt egyetlen egy SAS 737-800-ast láttam. A Boeingek Osloban és Koppenhágában vannak bázison, gondolom ott a SAS Airbusok a ritkák.
Reg.: OY-KAT
Ez ott akkor még nagyon újdonságnak számított.
Airline: Qatar Airways
Type: Boeing B787-8
Reg.: A7-BCB
Airline: Onur Air
Reg.: TC-OBS
Na amiből irdatlan mennyiség volt a SAS-okon kívül, az a Norwegian. Magamat a szerkesztések mennyiségétől, titeket az unalomtól megkímélve csak ezt az egy normál Norwegiant rakom be a beszámolóba.
Airline: Norwegian
Reg.: LN-NGG
A négy napos túrán két gépet nem sikerült meglőni a célpontok közül. Az egyik a DAT MD80, amit nem is láttam, a másik a Norwegian Dreamliner volt. Akkriban még két gép volt CPH-ban, és nagyon rossz volt a menetrendjük, így gyakorlatilag ez az egy időpont volt, péntek délután, amikor meg tudtam volna csinálni. Aznapra a 22L leszállózás volt betervezve, de gyorsan átkarikáztam 22R-hoz csak ennek az indulására. Sajnos pont abban a fél órában jött be egy vékony fátyolfelhő, így a hétvége alatt ez az egy fotó lett felhős... Most, hogy a cég dobta a tengerentúli járatokat, és kukázza a 787-eseket, így még fájóbb, hogy csak ennyi lett belőle.
Airline: Norwegian
Type: Boeing B787-8
Reg.: LN-LNE
Date: 03. of July 2015
Szombat délutánra egy picit párásabb lett az idő, így már csak az addig nem látott gépeket lövöldöztem. Ez a fotó nem csak a LOT extra festése miatt érdekes, hanem mert 22R érkező. A jobb pályás érkező gyakorlatilag mint a fehér holló, évente csak 1-2 alkalommal van ilyen. Sehogy nem ideális mozgás, mert egyrészt a finale végén pont a hangárok és a terminál felett jön be, másrészt meg sokkal többet kell gurulnia. Lehet, hogy volt egy rövid pályazár a balon, mert abban az időben alig volt mozgás a reptéren.
Airline: LOT (Iron Man cls)
Type: Embraer E-175
Reg.: SP-LIB
Date: 05. of July 2015
2020ban a Covid nekik is betett, mert ősszel ők is letérdeltek. A kép értékét növeli, hogy ez egy bérgép, és lett lajstromban van.
Airline: Primera
Reg.: YL-PSC
Na ezek sem érték meg sajnos a 2021-et, így utólag most már ez a kép is felértékelődik
Airline: Thomas Cook Scandinavia
Type: Airbus A330-300
Reg.: OY-VKG
Ez itt is, és nem csak nagyobb európai reptereken számít comonnak, magyar szemmel mégis jólesett, ha nem csak Cargolux színekben látott az ember 747-est.
Airline: Singapore Airlines Cargo
Type: Boeing B747-400F
Reg.: 9V-SFP
Na ez az egyik különleges járata a reptérnek, mert PIA gépet az EU-ban emlékeim szerint csak Londonban és Manchesterben lehet még látni mostanában.
Airline: PIA Pakistan International Airways
Type: Boeing B777-200
Reg.: AP-BGK
Az egyik extra festés a 4 közül, amit a négy nap alatt láttam. A poén az volt, hogy pont ezzel jöttünk haza vasárnap este.
Airline: Norwegian (Unicef cls)
Reg.: LN-NGe
Még egy érdekessége van a reptérnek. Egyrészt tök sík terepen fekszik el néhány méterre a tengerszint felett, és közvetlenül a tengerparton, másrészt pedig a Balti tenger egyetlen bejárata itt van az Északi tenger felől (Öresud szoros), és ennek a két dolognak a kombinációja miatt a szoros nagy hajóforgalma közvetlenül figyelemmel kísérhető innen, így unalmasabb időszakokban a háttérben elúszó hajókat lehet nézegetni. Az előtérben lévő épületek és repülőkhöz képest látványos a méretük. Az első képen rögtön a Queen Elizabeth hajózik át a Balti tengerre.