2017.02.10. 16:47
RimoRoli írta:Angol nyelvu volt az idegenvezetes? Vagy vmi fulesen keresztul ment a kommunikacio?
Tenyleg erdekes dolgok lehetnek a vizben, en sem mennek be. Lehet, hogy a hajok is inkabb mar a Transformers vmelyik reszeben szerepelnek par ev mulva.
Roli, teljesen angol nyelven folyt a vezetés, mint említettem a hölgy valamelyik minisztériumtól (vagy mitől) van (mint az összes többi túra vezető is hivatali személy), de folyékonyan beszél angolul és franciául ebben az esetben
Amennyiben láttad a 3. részt akkor erre már meg is van a válaszod
Nem messze a parttól van egy múzeum, de ez csak évente csak a beleset idejekor nyit ki és főleg az állami vezetők/küldöttek tekintik meg, halandó ember kb be sem jut
Van egy hosszú föld út a 2 oldalán város táblákkal, amely azokat a városokat/falvakat jelöli amelyek a katasztrófa sújtotta területen található és ki lettek telepítve.
De csak az egyik irányból "szép" a történet, a táblát túloldalain a városok nevei szerepelnek fekete alapon vörös csíkkal áthúzva ezzel jelezve, hogy a település örökre kihalt
Az út "halál" oldalán végig menve a végén található a Wormwood emlékmű, ami 2 részből áll, az egyik egy beton ból készült térkép a 30km-es zónával és egy megemelt résszel a 10km-es zónáról, ezen a beton térképen minden egyes települést egy mécses hely jelöl. Valamint egy trombitát fújó angyal szobor. És itt jön a biblia a képbe ami a Wormwood avagy Üröm nevű csillagot amely a Jelenések könyvében a 3. angyal trombita szója után pusztít.
Most vettem észre, hogy úton Chernobyl város felé kihagytam pár képet így jöjjenek azok előbb
A hely anno a Szovjetunió egy legtitkosabb létesítménye volt. Sokan úgy gondolják, hogy a atomerőmű is e miatt épült ide. A létesítmény neve DUGA-3 vagy néha sokan Chernobyl-2-ként említi. Egy 3 egységből álló radar rendszer amelynek 2 része a mai Ukrajna területén 1 pedig valahol nyugat-Oroszországban található. Nyugaton pedig az orosz fakopács bece-/gyúnevet kapta. A radar funkcionalitásában egy horizonton túli radar ami annyit tesz, hogy az előtt látja a szovjetunió felé tartó interkontinentális rakétákat minthogy az a horizont fölé emelkedne. A fakopács nevet azért kapta mert a jel amit kibocsájt az egy fakpoács kopácslához hasonlít. Szerencsére éles helyzetben sosem volt alkalmazva a radar, de a tesztek során a Fekete-tenger partjára telepített egység sikeresen észlelt és követett egy Baikonourból kilőtt rakétát ami baráti alapon is 2500km-re van egymástól. Magához a radarhoz egy kisebb település tartozott a bázison dolgozók és családjaik számára ami nagyjából 1000 főt tett ki. A bázis annyira fontos volt a szovjeteknek, hogy a baleset után milliókat (vagy inkább milliárdokat) költöttek rá, hogy sugármentesítve legyen a hely így ez a hely egy totál sugárzás mentes terület. Az ukránok gondolkoznak a lebontásán mert milliókat ér a fémszerkezet és mint mondtam nem sugároz.
A bázis kapu
Szovjet propaganda a falra festve
Egy kicsit megkopott őrtorony a fegyver raktár épülete mellett
A radar méretei már számokban is hatalmas...800 méter hosszú és 150 méter magas
Aki megszédült a méretek láttán annak itt egy pad, hogy leülhessen
folyt. köv