2025.04.10. 21:27
Az idei első hosszabb napom a reptéren.
A korai kelés ellenére elkottáztam az indulást, így az érkező China Southern 787th 787-re épphogy a radarhoz oda tudtam érni.
Hogy hol a fotó? Miután másodperceim voltak kiugrani a kocsiból, és fotózni, de valamiért pont akkor találta ki a gépem, hogy dob egy kártyahibát (szerencsére elég volt neki kinyitni az ajtót, kiszedni majd visszarakni a kártyát, hogy működjön - de ez pont elég volt arra, hogy a gép lejöjjön előttem...), így csak emlék marad. Szerencse, hogy viszonylag gyakran jár ide, úgyhogy biztosan lesz még lehetőségem elkapni (a 31-es irány amúgy se lett volna idális...)
Következett egy óra várakozás, addig néztem a Forma-1-et, és beszélgettem Tibiékkel, amíg vártuk ezt - sajnos befelhősödött - ha rendes fény lett volna rajta, jobban füleltünk volna a rádióra
(hogy kap-e utasítást melyik gurulón hagyja el a pályát) és feljebb mentünk volna a B5-ig, de így mindegy is volt:

N569CA
National Airlines
Boeing 747-409F
Némi reggeli magamhoz vétele és a
(z amúgy halál unalmas - ha otthon maradok, tuti elalszom...) futam végignézése után a Szpotterdombhoz helyezkedtem át, az izrael-indulóra.
10:00 előtt néhány perccel zárták le a 31R pályát - ekkor jött néhány érdeklődő, akik gyerekekkel készültek épp besétálni, de szóltam nekik, hogy inkább a Cargodombra menjenek - már ha átjutnak még az esetleges rendőrségi zárásokon.
Tudtam, hogy itt is lesz valamilyen korlátozás - a tervem az lett volna, hogy megbújok valahol a domb körüli susnyásban, és csak az utolsó pillanatban szaladok fel pár kocka erejéig, de mire odaértem, egyrészt egy pár rendőr már ott szobrozott az M4 felüljárón
(megállítani nem állítottak meg, de jó hosszan és alaposan megnéztek, ahogy lassítva elgurultam mellettük), másrészt a domb felé vezető úton is őrködött egy autó "személyvédelmi zárás" jeligére.
Szerencsére teljesen korrektek voltak, elmondták, hogy a zárás délután 1-ig biztosan el fog tartani és megbeszéltük meddig (a vizesárok mentén a Szántóföldre) mehetek, amit be is tartottam
(de hiába szóltunk többen is az utánunk érkezőknek a határokról, többen megszegték az utasításokat és pl. besétáltak a CC apronig, így a yard oda-vissza rohangált a 2 poszt között).
Szerettem volna
Márk az előző látogatáskor lőtt fotójához hasonlót csinálni - de a nagyobb távolság, teli napsütés, és ezáltal a brutális pezsgés miatt azonnal világos volt, hogy erre semmi esélyem. Na mindegy...
kb. a szpotterfa vonaláig sétáltam fel, itt láttam egy olyan szakaszt, ahol a létrára felállva félszemből a kerítés a gurulóút szintje alatt volt. Kezdődhetett a többórás várakozás a napon, szélben.
A clearance-t fél 12 előtt néhány perccel kérték és kapták meg, gondoltam akkor hamarosan indulnak is, de nem tették, mert a delegáció ekkor még meg se érkezett a reptérre... De azért az ezzel egyidőben induló Air Hong Kong-nak már a pushback engedély kiadásakor megmondták, hogy ha (11) óra 28-ig nem gurul el, akár több órára a CC-n ragad. 29-kor kérték a gurulási engedélyt - rövid koordináció után kiengedték őket.
Ezután az intermezzo után kb. negyed órával érkezett a delegáció földön és levegőben biztosítva, mondom akkor biztos nincs már sok hátra.
12:30 körül indítottak. A R278 állóhelyről pushback nélkül ki lehet jönni, így azt nem kértek.
20 perc járó hajtóművekkel történő állás után kérdezte tőlük a "guriga", hogy mikor terveznek indulni, azt mondták 5 perc... hát, újabb 20 lett, maradhat?
Végül negyed 2-kor sikerült ezt az emlékképet összehozni - minőség miatt szigorúan kicsiben:

4X-ISR
Israeli Air Force
Boeing 767-338(ER)
A várakozás alatt is sokat gondolkodtam, hogy a következő célponthoz hova
(felüljáró, GAT, vagy Cargodomb) menjek - végül a pezsgés
(és bizonyos mértékben a saját fáradt-/lustaságom...) miatt utóbbi mellett döntöttem.
No nem emiatt
(bár ez se nézett ki rosszul)...:

B-2473
China Central Longhao Airlines
Boeing 747-41BF
...hanem ezért. Persze, magasan volt, de legalább itt sütötte a nap
(a GAT-nál full árnyékos volt, csak nagyon utánlövésre kapott napfényt, talán majd valaki megmutatja, aki ott várta).
Avagy amikor már azt hinnéd az összes Electra meg miegymás után, hogy nem kell ezt a járatot figyelni, erre beraknak még egy érdekesebb gépet:

9H-FIT
4 Airways (operating for Arkia Israeli Airlines)
Boeing 737-4Y0
Innen irány a CC parkoló néhány cargo-ért - végül csak ezt az egyet szerkesztettem meg...:

B-222V
China Cargo Airlines
Boeing 777-F
...mielőtt a Shell-kútnál zártuk a napot - eddig talán az év highlight-ja
(ritkaságban legalábbis biztosan) - Burkina Faso-i légitársaság, Aruba-i lajstrom:

P4-EBO
Liza Transport International (operated by Global Jet Aruba)
Boeing 737-4H6(SF)