2016.12.04. 00:44
Mutatok kettőt a finalról, mert ebből a szögből még nincs fenn kép.
Ez a kettő pedig egy új szerzeménnyel készült. Vettem egy olcsó mindenes „utazózoom”-ot. A szóba jöhető modellek kózül a tesztek elolvasása után a Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC Macro OS HSM mellett döntöttem. Persze nem spottingra szánom, hanem utazásokra, összejövetelekre, amikor kényelmetlen több obit, ne adj' isten vázat cipelni, a nyílt utcán cserélgetni. De olyankor is járhatok repülőgépek közelében, hát gondoltam, lövök vele párat kipróbálásképpen. Ami a tapasztalaimat illeti, kellemesen csalódtam. Az élessége természetesen nem ér fel egy „rendes” teleobjektívéhez, de a saját kategóriáján belül egészen jó. Enyhén hajlamos a kromatikus aberrációra, de ezt egyetlen kattintással el lehet tüntetni a Lightroomban. 200 mm-en brutálisan vignettál, de ha kipipálom a Lightroomban az „Enable Profile Corrections” menüpontot, a a vignettálás varázsütésre eltűnik. (A Sigma minden egyes objektívjéhez kidolgozta és átadta az Adobe-nak a Lightroom profilt!) Az autofókusza elég gyorsnak bizonyult a mai naphoz.
Hát nézzétek, a régi vázammal – ami zajosabb és eleve kevésbé éles képeket készít, mint az újabb! – ezt tudja: