2017.09.10. 14:51
Tegnap hirtelen felindulásból asszonnyal kitaláltuk, hogy menjünk le a Balcsira amolyan szezonzáró kirándulásként. Siófokon meg tettünk egy kis kitérőt, mert az autópályától kb. 10 perc csak a reptér. Kb. 5 éve jártam már itt, akkor a HA-HSA Mi-8-ast fotóztam meg eje dobás idején, így bíztam benne, hogy jó idő és szombat délután lévén most is lesz mozgás a reptéren. Úgy tudtam, hogy idén a két magyar (HA-HSA és -HSE) Minyó helyett idén valamiért a szlovák UTair gép dobálja az embereket, az meg abszolút hiányzott a gyűjteményből. Már az autópálya lehajtó előtt látszott, hogy repül egy Minyócas és tele van kupolával az ég, úgyhogy nem volt kérdés, hogy meg kell állni.
először a hangároknál a HA-HSE-t lőttem meg. Sajnos le volt ponyvázva:
Operator: Privat (majd Czégénypeti megmondja)
Type: Mi-8
Registration: HA-HSE
Photographer: Mészáros Balázs
Date: 2017.09.09.
Airport: LHSK - Siófok/Kiliti
Majd tovább mentünk hátra az ejtőernyős "terminálhoz". Jól kiépített kis barakok, kifejezetten ejtőernyős ugartáshoz berendezve. A szolvák Mi-8 itt várakozott a következő ugratáshoz. Viszonylag sokat repülhet ilyenkor, mert a kijelzőn azt láttam, hogy a 13 csoport ugrik hamarosan, de ahogy hallottam, voltak aki már a 15 csoporthoz kezdtek csatlakozni. A fotózához kiengedtek a géphez, de kérték, hogy ha beszállnak az ejtőernyősök, akkor jöjjek el a géptől. Sokat aztán nem kellett várni, hogy elinduljon a következő repülés.
Ez így, majdnem orrfutón ment vagy 500 métert, kb. a pálya végéig, és csak utána állt neki emelkedni.
Operator: UTair Europe
Type: Mi-8
Registration: OM-AVS
Photographer: Mészáros Balázs
Date: 2017.09.09.
Airport: LHSK - Siófok/Kiliti
Az egész reptéren nettó 15 percet töltöttünk, aztán robogtunk is tovább, hogy még elérjük a fonyódi hajtó, ami átvisz Badacsonyba. Pedig jó lett volna, ha meg tudom várni a leszállást, mert a gép csak felmegy 3500 m-re, kidobja az ejtőernyősöket, és már jön is vissza a fűre.