Switch to full style
Hozzászólás küldése

2023.08.19. Börgönd

2024.03.02. 19:02

Ezeket a fotókat bő fél évvel ezelőtt osztottam volna meg, de a sajnálatos tragikus események miatt inkább nem tettem.
2023. augusztusában lehetőséget kaptam a T-28 Trojan (HA-RDM) légifotózására. A Börgöndi Repülőnap promóciós anyagának készítése kapcsán egy régi ismerősöm felajánlotta, hogy a fotógép egy még üresen lévő helyre beülhetek, ha van kedvem. Természetesen nem mondtam nemet, mert nagyon régóta bakancslistás volt ilyen fotózáson részt venni. Kicsit úgy is tekintettem rá, mint a 27 éves "fotós pályafutásom" egyik csúcsa. Nagyon más ilyen körülmények között fényképezni, mint amihez eddig szoktam, küzdöttem is vele, hogy ilyen anyag szülessen belőle.
Több A2A fotózásban jártas embert kérdeztem meg, hogy mik a tapasztalatok, mikre kell figyelni, milyen beállításokkal érdemes próbálkozni. Arra készültem, hogy a fotógép ajtajának hiánya miatt, hogy kint ülünk majd a szélén és vág a több száz km/h-ás szél, hogy másik gép is ide-oda mozog, nagyon nehéz lesz megtartani a gépet, és alig lesz éles kép, még 1/500-nál is. Ehhez képest amikor fent voltunk, nagyon meglepő volt, hogy mennyire stabilan repülünk, és a Trojan is mennyire fixen jön mellettünk. Úgyhogy vérszemet kaptam, és elindultam lefelé a záridővel, hogy teljes körös légcsavarokat tudjak csinálni akár 1/60-nal is. Na most ennek az lett a következménye, hogy a 10 perc alatt született nagyjából 500 képből talán két tucat lett éles. Elsőre nagyon el voltam keseredve, hogy ezt jól elb@..tam, elég lett volna 1/180-1/250 is, de nálam tapasztaltabbak azt mondták, hogy alacsony zársebességes A2A fotózásnál 6-8 jó fotóra kell számítani csak.
Sajnos szeptember 10-én az ominózus Börgöndi Repülőnapon a képeken is látható két pilóta, Rózsavölgyi Vilmos és fia Rózsavölgyi Árpád egy orsó manőver közben a földbe csapódtak, és életüket vesztették, úgyhogy álljon emlékként ez a néhány fotó az ő és a gépük tiszteletére!

A photship:
Kép
Owner: Sky Dive Europe
Type: Pacific Aerospace PAC-750X
Reg.: CS-EAR
Date: 19. of Augustus, 2023
Airport: LHBD - Börgönd, Hungary
Photographer: Balázs Mészáros

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép
Owner: Rózsavölgyi Air
Type: North American T-28 Trojan
Reg.: HA-RDM
Date: 19. of Augustus, 2023
Airport: LHBD - Börgönd, Hungary
Photographer: Balázs Mészáros
Hozzászólás küldése