2026.06.10. Szandaszőlős - Mi17

Golden Circle

2026.06.10. Szandaszőlős - Mi17

HozzászólásSzerző: Bal » 2026.07.14. 20:27

Május végén kicsit váratlanul ért a hír, hogy már csak pár hete van hátra az utolsó üzemképes 702-es oldalszámú Mi-17-nek. Lehetett sejteni, hogy a februári Mi-24 kivonás után a Mi-17-nek sincs már sok hátra. Aztán még váratlanabbul ért, hogy lehetőséget kaptam részt venni az kivonás előtti utolsó félnyilvános szereplés megtekintésére. Június 09-10 között tartottak Szolnok melletti Szandaszőlős reptéren egy katonai ejtőernyős versenyt, ahol az ugratást a Mi-17 csinálta. Szerencsére ideálisak voltak a körülmények, azaz reggel repült a gép, jó helyről sütött a nap, és viszonylag szabadon lehetett mozogni a reptéren. Ha jól emlékszem, akkor a gép 6x ugratott ejéket. Majd utána még 3 körben vitte fel a meghívott újságírókat és fotósokat. Szóval itt aztán ki lehetett pipálni a gépet, kellőképpen körbe lehetett lőni.
Rengeteg képet csináltam, ha már utolsó alkalommal láttam repülés közben aktív magyar Mi-17-est. Stílusosan 17 képet szerkesztettem meg, ami igaz, hogy sok hasonlót tartalmaz, de hát mégiscsak a búcsú volt számomra az utolsó magyar katonai ex-szovjet géptől.

Operator: Hungarian Air Force
Type: Mil Mi-17
Reg.: 702
Photographer: Balázs Mészáros
Date: 10. of June, 2026
Airport: LHSS - Szolnok-Szandaszőlős, Hungary

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Mivel a reptér ártéren helyezkedik el, ezért a hangár és a toronyépület egy lábakon álló épületegyüttes, amire két felszállás idejére felmentem.
Kép

Kép

Kép

Kép

Utolsó ejtőernyős ugratásra bejöttek már nyugat felől a felhők, így lámpaoltás előtti pillanatokban még szép kontrasztos hátteret adtak.
Kép

Az utasrepültetés idejére teljesen elment a fény, de mivel itt már a gép túl volt a hivatalos programon, ezrét a pilóták már kicsit jobban megmozgatták a helit. Elég látványosan néz ki ez a nekifutásból orrkerék lenntartós felszállás.
Kép

Kép
https://i.imgur.com/RbAVpmN.jpeg

Golden Circle

Re: 2026.06.10. Szandaszőlős - Mi17

HozzászólásSzerző: Tushka154 » 2026.07.14. 20:45

Faßa sorozat lett!

Vissza: Napi fotók és videók