Highlights of 2016 - Az év nagy spotter fogásai!

Silver Circle

Highlights of 2016 - Az év nagy spotter fogásai!

HozzászólásSzerző: mentosra_kola » 2016.12.16. 21:02

Sziasztok! A hagyományoknak megfelelően bárki összeállíthatja és megoszthatja a saját Top10 fogását 2016-ból!
Azt hiszem nem panaszkodhatunk, voltak szép számmal különleges vendégek, melyek olykor össze is hozták a társaságot (gondolok itt pl. a C5 Galaxy reggeli fotózásra).

Silver Circle

Re: Highlights of 2016 - Az év nagy spotter fogásai!

HozzászólásSzerző: mentosra_kola » 2016.12.17. 15:11

Ha már kezdeményeztem, íme Top 10-es kedvenc saját fotó 2016-ból!

#10. G-TCDV, Thomas Cook Airlines, A321. LGSK, Skiathos, Görögország.

Kép

Több okból gondoltam, hogy megérdemli a fotó a listán szereplést. Egyrészt a helyszín természetesen, másrészt a látószög, hogy szemből készült, elvégre ritkán adatik meg sajnos egy spotternek hogy szemből fotózzon egy felszállást (főleg a pálya végéről)

#9. EI-EWI, Volotea, B717. LGSK, Skiathos, Görögország

Kép

Ígérem, nem lesz ilyen egyhangú a Top10 és nem minden Skiathos, bár tény hogy az ott eltöltött egy hét magasra tette a lécet szpotter szempontból. Másrészt a Volotea festés és a B717 típus sem egy mindennapi fogalom, ezzel kiérdemeli a kilencedik helyet.

#8. EC-HJC, Zorex, Swearingen SA226-TC Metro II. LHBP, Budapest

Kép

Egy jó hangulatú, jó termésű túra margójára. Ez a már-már giccses fotó a nyolcadik helyen.

#7. HA-LXJ, Wizz Air, A321. LHBP, Budapest

Kép

Mindenképp üde színfolt, és számomra mindenképp meglepő (és értékelendő) hogy e fajta marketing eszközhöz nyúltak, a manapság uralkodó unalmas repülőgépfestések korában. Reméljük a jövő években több speciális festésű repül majd a flottában.

#6. D-AIZR, Eurowings, A320. LHBP, Budapest.

Kép

Még ha nem is a „nagy fogás” kategória, szép fényekben szép, egyben rendhagyó festés. Bár a hajtómű gondolát is hozzáigazíthatnák.

#5. B-2447, Air China B747. LHBP, Budapest

Kép

Az ötödik helyre az esti túrán, hajtóműindítás közben készült Air China Jumbo, a második járatról.

#4. B-2447, Air China B747. LHBP, Budapest

Kép

Ugyanaz a lajstrom, ugyanaz a reptér, de mégis más fotó. Gyönyörű fényekben érkezett meg az első járat a kettőből, és szívemhez közelebb áll ez a fotó, ezért a negyedik helyen kap helyet a listán.

#3. 70-0461, US Air Force, C5 Galaxy. LHBP, Budapest

Kép

Jó kis „bulit” csaptunk azon a bizonyos hétköznap reggelen (hajnalon?) mikor a radarnál lefotóztuk a C5 Galaxyt.

#2. OY-TCH, Thomas Cook Airlines, A321. LGSK, Skiathos
Kép

Skiathos keretbe foglalja a Top 10 fotómat 2016-ról, a nagylátószög és a gép közelsége okozta torzulás miatt tartom saját magam részéről a majdnem a legjobb fotómnak az évről.

#1. 300, Hellenic Air Force, Lockheed C-130B Hercules. LGSK, Skiathos

Kép

Nem volt nehéz dolgom kiválasztanom az év number one-ját. Óriási szerencse a megjelenése, főleg hogy az első GA-t egy második követte és volt szerencsém egy normális fotót lőni róla.

Kellemes Ünnepeket, és Szép Fényeket az Új Évben minden spotter társnak!

Silver Circle

HozzászólásSzerző: habigyuri » 2016.12.17. 22:41

Hát akkor folytatom a sort az én kedvenceimmel. Nagyon sok képet ki kellett hagynom, de biztos vagyok benne hogy mástól fogjuk látni őket mint ahogy az Air China 747-ese is felkerült már, remélem a Bahrain-i 748-ra sem kell sokat várni. Még így hogy komoly versenyzőket hagytam ki, így is rendhagyó módon 11 képet hoztam.

11. Air China A330 (B-6076)
Kép
Tavaly az Air China piros-arany festése bár nagy kedvencem volt lemaradt a listámról, ezért most a hasonlóan tökéletes fényekben érkező kék-arany már nem juthat erre a sorsra...

10. Cargolux B748F (LX-VCL)
Kép
Joe Sutter az idén távozott nemsokkal a kép készítése után. Ilyen fényekben ennek a gépnek a listán a helye!

9. Etihad A346 (A6-EHL)
Kép
Az A340-600-as az egyik kedvenc típusom, mégsem jártam eddig olyan helyen ahol fotózhattam volna. Idén végre megtört az átok egy szuper Müncheni túra alkalmával.

8. Ryanair B738 (EI-DYA)
Kép
Régóta szerettem volna ilyen holdas fotót. Idén ez is összejött. (JP.net-ről eddig kb 5x dobták vissza különböző indokokkal, de nem adom fel már csak a poén miatt sem.)

7. Goldtimer PO-2 (HA_PAO)
Kép
A Börgöndi repülőnap mindig nagyon jó kis programokat tartogat. Idén egy kis fűben hasalós kreativitásra is volt lehetőség ráadásul egy igazán különleges gép társaságában.

6. Wizzair A321 (HA-LXC /ha jól emlékszem/)
Kép
Egy ilyen fotó is régi nagy vágyam volt. Úgy látszik ez az év erről szólt hogy lehetőséget kaptam rá hogy kihúzzam őket a bakancs listámról. Jó hangulatú túra volt ahol erre is volt lehetőség.

5. Thai Airways B747 (HS-TGY)
Kép
Ezért a fotóért mentünk Münchenbe és sikerült is. Hibátlan fények, jó szög, és egy klasszikus típus egy gyönyörű festéssel.

4. Iron Maiden B747 (TF-AAK "Ed Force One")
Kép
A fotó a magam részéről amolyan középszar kategória, de az a június 4., az a rengeteg hazai spotter, a hangulat, a dög meleg és nemzetközi szinten is 2016 egyik leginkább vadászott gépének bezsákolása az év egyik fénypontja volt.

3. Mahan Air A310 (EP-MNO)
Kép
Ez év másik fénypontja még februárban volt az a bizonyos Müncheni túra. Félelmetesen jó hangulat, remek idő és a legjobb társaság. Rengeteget röhögtünk és közben jókat fotóztunk. Bár nem ő volt a fő célpont de a reggeli fények és az elcsípett páraleválás miatt a kedvenc képem arról a túráról.

2. Islamic Republic of Iran B707 (1002)
Kép
Nem is lehet kérdés hogy az év legnagyobb fogása amiért csak Bécsig kellett menni. Kalandos volt, jó móka volt, de egyben iszonyatosan fárasztó is. Nem volt szerencsénk mert előző naphoz képest elé toltak egy lépcsőt, így csak nettó 2 óra PS után sikerült vállalható fotót bűvészkedni belőle, de úgy gondolom minden ráfordított perc megérte.

1 Goldtimer Li-2 (HA-LIX)
Kép
Az első hely idén egy kicsit rendhagyó hiszen nekem 2016 második fele első sorban a csodálatos kislányomról szólt. Kicsit kevesebb idő jutott a repülőkre, de hála a türelmes anyukájának erről sem kellett teljesen lemondanom. Számomra ők a legfontosabbak és így együtt egy repülőnapon egy felszálló Li-2-essel a háttérben nem is lehet kérdés hogy a számomra legkedvesebb idei fotó.

Silver Circle

HozzászólásSzerző: czejczej » 2016.12.18. 00:57

Az idei évem nem volt olyan mozgalmas mint a tavalyi, de 10 képet/gépet azért sikerül összeszednem :)

#10 Airlander 10 G-PHRG, RAF Cardington a program nem indul a legjobban de remélhetőleg jövő év elején újra a levegőben lesz a gépezet :)

Kép

#9 HuAF JAS-39C Gripen #40, Zaragoza AB valahogy otthon nem akar megnyílni a bázis kapu nekem így máshol kellett ezt a szépséget begyűjteni :)

Kép

#8 French Air Force E-2C Hawkeye BuNo.165456, Zaragoza AB Ő mindig is a nagyon kedvelt gépek listáján volt így nagyon örültem neki, hogy idén meglett :)

Kép

#7 USAF B-52H Stratofortress #60-0038, RAF Fairford Szeptemberben zajlott az Ample Strike nevezetű hadgyakorlat amire érkezett egy BUFF is ami Fairfordból repülte a küldetéseket.

Kép

#6 USAF/USMC KC-130J + F-35 Lighning II, RAF Fairford mindig is szerettem a légi-utántöltéses dolgokat így ez az áthúzás nekem nagyon tetszett :D

Kép

#5 Polish Air Force Mig-29 Fulcrum #108, RAF Fairford Egy nagyvas minden szögben gyönyörű :)

Kép

#4 Ramex Delta, RAF Fairford Az utolsó publikus bemutatójuk az idei RIAT-on volt...hiányolni fogom őket

Kép

#3 RAF Eurofighter Typhoon, RAF Coningsby Just england things...templom és vadászgépek :)

Kép

#2 USAF B-1B Lancer #85-0089, RAF Fairford Az Ample Strike másik heavy metal-ja a jó öreg BOne volt amiből kettő érkezett Fairfordba. E gépet és a bombázó csapatot vezető Heinz ezredes az egyik legbarátibb katonai pilóta akivel valaha is találkoztam :D

Kép

#1 USAF F-22 Raptor #09-0191, RAF Fairford Áprilisban már találkoztam 4 darabbal RAF Lakenheath-en de igazából csak júliusban volt lehetőségem szemügyre venni mit is tudnak ezek a madárkák :) egyszerűen lehengerlő volt a látvány!

Kép

Silver Circle

HozzászólásSzerző: gbendzsi » 2016.12.18. 12:57

Nekem sem ez volt a legsűrűbb évem spotter szempontból, így ennek megfelelően sajnos választani sem volt túl nehéz. Amik viszont bekerültek a top10-be, azok nem voltak kérdésesek. :)
2016.01.20., Koninklijke Luchtmacht, T-235, KDC-10
Az első ilyen gépem, sajnos a korábbi években egyszer sem sikerült elkapni.
Kép

2016.02.06., Volga-Dnepr, RA-76952, IL-76TD
76-osom még szintén nem volt, remélem egyszer még a régi, ,,sípolós" hajtányokkal is meghallgathatom. :)
Kép

2016.03.22., Royal Air Maroc, CN-RGA, B744
Azt hiszem ez lett a kedvenc képem idén. Legendás típus, jó fény, jó szög.
Kép

Ugyanezen a napon, de már a T1-től a delegáció egy másik tagja, Royal Moroccan Air Force, CN-AOR, Lockheed C-130 Hercules
Kép

2016.06.25. Goldtimer, HA-LIX, Li-2
Egy remek délután-este impozáns látvánnyal és egy történelmi együttállással: a faros Ikarus és a Li-2. Most mégsem ezt választottam, hanem azt a képet, amiből SC is lett a Jetphotoson.
Kép

2016.07.29., Aeromexico, N368AR, B738
Sokáig várt az indulással, végül aztán jó időzítéssel, szép fényekben távozott.
Kép

Star Air, OY-SRP, B762F
Ugyanerről a napról, alig fél órával később, teljesen váratlanul
Kép

2016.08.17., Air China, B-2447, B744
Bár már pár évvel ezelőtt találkoztam vele ugyanitt, nem kérdés, hogy itt a helye :)
Kép

2016.08.19., Asiana Airlines, HL-7775, B772
Egy remek túra (egyik) csúcspontja
Kép

2016.12.04., Wizzair, HA-LYG, A320
Kép

Silver Circle

HozzászólásSzerző: Toomi » 2016.12.18. 13:55

Akkor jöjjön az én 10-esem. Nem mondom, hogy könnyű volt választani:
Igazi téli idő, hideg és napsütés:
Kép

Idén először voltam a szolnoki légi bemutatón nagyon klassz élmény volt, ha lesz akkor jövőre is ott a helyem és még az időjárással is szerencsém volt
Kép

Egy jó hangulatú rámpatúra emlékére, sajnos erről a gépről jó nappali fényben nincs képem, de majd talán jövőre.. addig is egy éjszakai képpel vigasztalódom
Kép

Áll leesős:
Kép

Bécs felé utazva elhangzott az út jelszava, lesz még Bécs Magyar falu.
Kép

Erre csak azt tudom mondani, hogy 747, gyönyörű fények és kellemes emlékek, mikor 2011-ben kezdtem a spotter pályafutásomat akkor az első képem pont egy Air China 747-esről készült.
Kép

Gyuri már tett fel a müncheni túránkról képet. Itt most csak ismételni tudok, jó hangulat, szép gépek, jó barátok, felejthetetlen élmények.
Kép
Kép

Zárásként egy kis látogatást is tettünk az Airbus hamburgi gyáránál:
Kép
Kép

Silver Circle

HozzászólásSzerző: catfan » 2016.12.18. 21:39

Kicsit talán elsiettük, mert még nincs vége az évnek. Majd legfeljebb még „hozzátöltünk”.

Igyekeztem olyanokat kiválogatni, amik még nem szerepeltek. Elsősorban az érdekesség dominált, nem a tökéletes megvilágítás vagy a tökéletes élesség.

Kép

Mondhatnánk, semmi különös nincs ezen a február 14-én készült képen – csakhogy ez a gép égett ki augusztus 3-án Dubai repterén… :(

Kép

Elégtelen fényviszonyok, ugyanakkor az első CS100, még Bombardier gyári festéssel, ezért válogattam be. (Azóta HB-JBA lajstrommal bekerült a Swiss flottájába, és számtalan alkalommal járt Ferihegyen.)

Kép

A Transaero tavaly csődbe ment, ezt a gépet nyilván tárolták egy ideig, aztán mielőtt elvitte volna az új tulajdonos, még áthozták Budapestre egy átnézésre.

Kép

Egy szokatlan légitársaság, ráadásul B757-essel.

Kép

Egy MD-83, és micsoda festés!

Kép

Ez a strucc az oldschool motoros szemüvegben nekem nagyon bejön! :)

Kép

A francia légierő szállítógépe.

Kép

Tengelynapos bár, de nem lehetett kihagyni: újabb gyári festésű gép, ezúttal A321neo CFMI LEAP-1A hajtóművel.

Kép

Ilyenből már van egy topikban, de nem bírtam kihagyni, annyira tetszik.

Kép

A Biman nem szokott erre járni…

+ 1

Kép

Míg a 31R melletti mezőn üldögéltem a fűben egy repülőre várva, a nap közel került a látóhatár széléhez, és az ellenfényben szinte világítottak a növények körvonalai. Állvány persze nem volt nálam, így sajnos nem teljesen éles a kép, de nekem így is tetszik…

Silver Circle

HozzászólásSzerző: BIstvan » 2016.12.18. 23:31

Sziasztok!

Én is összeállítottam egy válogatást, bár sajnos nem sok időm volt ebben az évben hódolni a hobbinak, de talán majd jövőre :-)

Most egy régi monitorom van a színek lehet borzasztóak lesznek, holnap megnézem egy másikon.

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

Kép

És egy ráadás videó OE-LBJ fedélzetéről:
https://youtu.be/CV-2HgtNiY0

Golden Circle

HozzászólásSzerző: Tushka154 » 2016.12.20. 21:34

Sziasztok!

Tavaly alig tudtam összegyűjteni 10 highlight-ot, idén alig tudok választani :) Alább az én TOP10-es listám, kronológiai sorrendben:

1. Ő volt az egyetlen RYR, amire érdemesnek láttam vadászni:
Kép
Ryanair
Boeing 737-8AS
EI-DCL
2016.02.14

2. Bár mótvá, de az én válogatásomból sem maradhat ki. Ekkor még mit sem sejtettünk a dolgok későbbi alakulásáról...
Kép
Qatar Amiri Flight
Boeing 747-8KB(BBJ)
A7-HBJ
2016.02.20

3. Majd' fél évet ugorva. Nagy mázlink volt Bendzsivel, hogy elkaptuk:
Kép
AeroMexico
Boeing 737-86J
N368AR
2016.07.29

4. Ugyanerről a napról, mivel többen jeleztétek, hogy tetszett ez a fotóm, úgy döntöttem, itt a helye:
Kép
Air China
Airbus A330-243
B-6091
"Star Alliance"
2016.07.29

5. Másnap egy újabb szerencsés fogás :)
Kép
SpiceJet
Boeing 737-86J
VT-SZM
2016.07.30

6. Ha már Air China, idén sikerült egy másik különleges festést bezsákolnom szép fényekben (most már csak a piros-arany hiányzik a gyűjteményből):
Kép
Air China
Airbus A330-243
B-6076
"Zichen Hao (Capital Pavilion Liner)"
2016.08.03

7. Úgy látszik idén nálam a kínaiak vitték a prímet, hiszen a Jumbo sem maradhatott ki a top 10-ből (őt már az új vázzal, már csak egy rendes optika kellene hozzá, lsd. related topik :D ):
Kép
Air China
Boeing 747-4J6
B-2447
2016.08.17

8. Hogy is mondta Gyuri a reggeli közös fotózásról? Spotter-woodstock :) bár ez nem a reggeli, hanem a felszállós verzió erről a verdáról:
Kép
USAF (United States Air Force)
Lockheed C-5A Galaxy (L-500)
70-0461
2016.08.24

9. Vágott cellux, szintén gyönyörű fényekben:
Kép
Cargolux Airlines International
Boeing 747-8R7F
LX-VCM
"Cutaway"

10. Аэрофлот ту фор сикс найнр
A Malév után a második kedvenc légitársaságom. Jól áll a festés ennek az erbűznek (bár a Tupoljev után nálam a Boeing következik a listában :) ).
Rengeteget vadásztam rá is, amióta megkapta a Sharkletet, végül éjszakai fényekben sikerült róla értékelhetőt lőni:
Kép
Aeroflot - Russian Airlines
Airbus A320-214
VP-BNT
"Retro"
2016.09.13

Beletettem volna még pár gépet (Rouge, Asiana, Dortmund-os EWG, stb.), de akkor már nem top 10 lenne :) Valamint még így is sokmindenről lemaradtam (P4-CLA, Volga-Dnepr IL76, An-12 érkezőben, Ed Force One Bécsben, és még sorolhatnám...), de összességében azt hiszem nem panaszkodhatok az idei év termésére :)

Bronze Circle

HozzászólásSzerző: rmiki » 2016.12.26. 17:12

Én is csokorba szedtem a 10 kedvenc képem 2016-ból.

10. A müncheni Lufthansa bázis legnagyobb madara
Kép

9. Hajnali UPS 757 indulás Prágából Budapestre. A háttérben a túra fő célpontja is befigyel.
Kép

8.Swiss A330 szalmabálával. Szivem szerint előbbre tenném ezt a képet a rangsorban, de a főfutú takarásban van így marad nyolcadik.
Kép

7. Ismét München, csak ezúttal Qatar A350
Kép

6. A Thai púpos is ide kívánkozik. Ez is müncheni kép.
Kép

5. United 777 a zürichi repülőtér parkolóházából.
Kép

4. ED Force One bécsi érkezése
Kép

3. Eső, pára, Singa bálna.
Kép

2. Május elején volt szerencsém Prágában tarkózkodni míg a Mriya is ott vendégeskedett. Az induláskor készült kép azonban idén nálam csak a második helyre volt elég.
Kép

1. 2016.4.1. Bolondok napja. Az idő is bolondos volt, de nem hiszem, hogy lesz még lehetőségem 707-est felszállás közben látni. Számomra ez a gép jelentette a csúcsot 2016-ban.
Kép

Következő

Vissza: Napi fotók és videók