2024.08.08-09. Dubrovnik, Split

Golden Circle

Re: 2024.08.08-09. Dubrovnik, Split

HozzászólásSzerző: Tushka154 » 2024.09.08. 09:05

Szokásos Topi minőség - nyomassad!

Silver Circle

HozzászólásSzerző: Topi » 2024.09.15. 06:24

Tushka154 írta:Szokásos Topi minőség - nyomassad!

Köszi! :)

Folytatom akkor a történetet tovább...
Péntek este a srácokkal (Benji, Dani, Peti) tartottunk egy képszerkesztős meetinget, ahol elhangzott a képek tájolása. Én a legtöbb esetben a háttérben lévő épületekhez, tornyokhoz, villanyoszlopokhoz igyekszem forgatni a képet. Emiatt előfordulhat az, hogy a gép nincs vízszintes pozícióban, mert a futópálya sincs vízszintben. A lenti képeknél is láthattok majd ilyet. Ha pedig feltöltéskor egy screener belekötne...én mindig nyomom az Appeal-t és a segédvonalakkal teleba**ott képet elküldöm neki. :D

Szóval telt-múlt az idő, beindult a forgalom. Ugye említettem a Condort, hogy jó lett volna az új festésű gépeik közül fotózni egyet, vagy kettőt. Az első járat egy régi festésű volt, a másodikra pedig ezt a hibridet rakták be. Fél siker! :| Annak az egynek örülök, hogy mivel bérelt gép, legalább nem teljesen hófehér. Úgy rémlik, mintha tavaly 1-2 alkalommal még 757-es is megfordult volna tőlük itt. Mindegy, a semminél több végülis.
Kép
Condor
9A-IRM
Airbus A320-214
Düssledorf-Split

Továbbra is, állandóan a horvátok Dashjaiba botlom bele. :( Előre lelőve a poént, ezen a napon volt 13 Croatia Airlines járat, melyből kettőt a Trade Air-es gép repült és egyetlen egy A319-es fordult még meg Splitben aznap. A többit mind Dash 8 repülte... :x (lehet egyszer ki kellene szaladni egy egy napos zágrábi fotózásra)
Kép
Croatia Airlines
9A-CQD
De Havilland Canada Dash 8-400
Split-München

A követekző játékos volt az egyik olyan gép, aminek nagyon megörültem, mikor megláttam a radaron a napi listában. 8-) Ő az egyetlen régi festésű gépük. Tavaly voltunk Amszterdamban és már ott is bizakodtunk abban, hogy hátha össze tudunk futni vele (vagy a Pán Péteres 737-800-assal), de sajnos akkor nem sikerült. Most szerencsém volt vele, kb 10-12 éve nem láttam ezt a festést. Az pedig hab a tortán, hogy itt (napsütés, nincs pezsgés és a pálya közelsége miatt nem kellett annyit zoomolni sem = jobb a kép minősége) sikerült megfotóznom.
Kép
Transavia
PH-XRY
Boeing 737-7K2
Rotterdam-Split

Ideális fényviszonyokban Carpatair Airbusom se volt még. Legalább nem kell már hajkurásznom, ha jön Ferihegyre. :)
Kép
Carpatair
YR-ABB
Airbus A319-112
Riga-Split

Kép
SAS
EI-SCE
Airbus A320-251N
Split-Stockholm

Kép
TUI fly Nordic
SE-RNF
Boeing 737 MAX 8
Stockholm-Split

Erre szokta Dani azt mondani, hogy variációk egy témára...? :D
Kép
easyJet
G-UZLC
Airbus A320-251N
London LTN-Split

Kép
easyJet
G-UJEB
Airbus A320-251N
London LGW-Split

Minimalista, mégis örülök, hogy végre ilyenem is lett. :)
Kép
Braathens International Airways
SE-RGV
Airbus A319-111
Oslo-Split

...a végére pedig egy füstölő TUI
Kép
TUI Airways
G-TAWM
Boeing 737-8K5
Manchester-Split

Ennyi fért mára bele gyerekek. A szövegelés kevés volt, mert nem nagyon történt velem közben semmi említésre méltó. Egyetlen egy fa volt a környéken, annak az árnyékában csöveztem, ahogy lett egyre forróbb a hangulat (és főleg a hőmérséklet). :lol:
Jövök majd a többi képpel!

Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: RimoRoli » 2024.09.15. 19:00

Tuti kepek lettek, kerunk meg!

Golden Circle

HozzászólásSzerző: Bal » 2024.09.22. 21:42

Jó hogy írod ezt a szerkesztés! Ez a hely, ezzel a perspektívával és gépek állásszögével a lehetetlen kategória. Nagyjából 3 dolog (háttér, pálya, gép) kívánja az egymáshoz képest tök ellentétes forgatást. Lehetetlen úgy megcsinálni, hogy jó legyen. :D

Silver Circle

HozzászólásSzerző: Topi » 2024.09.23. 18:03

bal írta:Jó hogy írod ezt a szerkesztés! Ez a hely, ezzel a perspektívával és gépek állásszögével a lehetetlen kategória. Nagyjából 3 dolog (háttér, pálya, gép) kívánja az egymáshoz képest tök ellentétes forgatást. Lehetetlen úgy megcsinálni, hogy jó legyen.

Igen, ezért is írtam, hogy lehet ferdének fog tűnni egy-egy kép, de próbáltam az épületekhez igazgatni a függőlegest. :) Remélem azért kevés ilyen képet sikerült összehoznom.

RimoRoli írta:Tuti kepek lettek, kerunk meg!

Köszi! :) Ezzel a résszel el is érkeztünk a fináléhoz.

Ott hagytam abba, hogy telt az idő, egyre inkább ment magasabbra a nap. A hangulat is kezdett forróbb lenni. Általában mindent lőttem, ráadásul duplán is. Ugyanis amik megjöttek, azoknak egyszer el is kellett menniük. Úgyhogy az esetek 95%-ban ami leszállt, az induló gurulóban is és felszállás közben is meglett fotózva. Ezeket a képeket nem szerkesztettem meg, mert sokukon érkezőben jobb lett a fény.

Egymás után a skandi-különítmény:

Valamiért nekem ez a SAS festés jobban tetszik a réginél. Modernebb, bár maga a SAS felirat lehetne sötétebb, hogy jobban ki lehessen venni
Kép
SAS
SE-ROX
Airbus A320-251N
Stockholm-Split

És amitől a wc-n majd eldobtam örömömben a telefont, az ez a gép volt :D Nagyon megörültem, hogy végre lesz lehetőségem lencsevégre kapni. Ha nagyon telhetetlen lennék, azt mondanám, hogy jöhetett volna korábbi járattal is... :P (majd a régimotorosok megmondják, hogy Pesten előfordult-e ez a gép egyáltalán?)
Kép
SAS (Retro Livery)
OY-KBO
Airbus A319-132
Oslo-Split

...és végül a régi festés. Örülök, hogy vannak róla napos képeim...de szerintem ez kevésbé izgalmas festés. Ráadásul a hajtányokon lévő piros színt már Fideszessé szívta ki a Szájer...akarom mondani a Nap :D
Kép
SAS
OY-KAT
Airbus A320-232
Copenhagen-Split

TUI Topinak (Belgiumban ez szállóige lett a társaságban)
Kép
TUI Airways
G-TAWX
Boeing 737-8K5
Gatwick-Split

Kép
Croatia Airlines
9A-CQF
Zagreb-Split

Itt szerkesztésileg van egy jókora ugrás. Ugyanis a napállás is egyre rosszabb lett (nehéz volt eldönteni, hogy a 05 érkezőket, vagy a 05-ös pályavéghez felszállni igyekvőket volt értelme fotózni), így ezeket a képeket nem szerkesztettem meg. EasyJetek, KLM, SprintAir, egy Croatia botmixer érkezőket és a korábban feltöltött gépeknek az indulásait hagytam ki. Dél környékén aztán változott a szélirány és már a tenger felől fújdogált, ezért irányt is váltottak...az irányítók. :D Ezért átmentem egy számomra ismeretlen helyre, a 23-as pályavéghez.
Ehhez a helyhez itt kell elfordulni és a repülőtér felé menni:
Kép
A helyről sajnos nincs fotóm, csak videót csináltam egy leszálló gépről...de hogy őszinte legyek, szerintem egész Split-külső oda jár a szarát kidobni, vagy a macájával kamatolyni. :? Ráadásul valami meg is halt, mert írtó büdös volt, amikor lengedezett a szellő :mrgreen: Van egy derékmagasságú betonplacc, amire rá lehet állni és az oldalában van 2 fok lépcső. Onnan lehet jó képeket csinálni az érkezőkről és nem lóg be a kerítés se. Viszont ez a hely messze van a backtrackelőktől, ahhoz a Terminál irányába kell arrébb menni. Fotózásra jó a hely, de azért hosszútávon engem zavart a rothadó bűz...
Sajnos a fények pocsékok voltak ilyen időtájt, úgyhogy olyanok lettek...amilyenek.

A változatosság kedvéért újabb botmixer
Kép
Croatia Airlines
9A-CQB
Zagreb-Split

Ami reggel elment, az visszajött
Kép
Trade Air
9A-BTH
Airbus A320-214
Stockholm-Split

Nem tudtam mire számítsak Londonban időjárásügyileg, ezért biztos, ami biztos, meglőttem. :D
Kép
British Airways
G-TTNR
Airbus A320-251N
Heathrow-Split

Végre horvát Airbus, sajnos nem túl jó fényekben. :roll:
Kép
Croatia Airlines
9A-CTL
Airbus A319-112
Frankfurt-Split

És a végére egy érdekes gép. A kanadai Sunwings adott bérbe gépet a Smartwingsnek. Úgyhogy a gép végig C- lajstrommal közlekedett/közlekedik Európában. 8-)
Kép
Sunwing Airlines
C-FPRP
Boeing 737-8FH
Prague-Split

Ezután nem is maradtam tovább. A legfőbb ok a háttérben, a hegyek felett gomolygó felhőzet volt, ami elkezdett a tenger felé terjedni. Ezért egy idő után valszeg nem lett volna napfény sem (egy ideig legalábbis). A másik ok a forgalom volt. A horvátoktól már nem volt várható Airbus a Trade Air-esen kívül, csak Dash-ok. Azokkal meg már tele van a padlás... Más olyan légitársaság pedig aznap már nem érkezett, amelyikkel itt Pesten ne találkoznék (Easy, Wizz, Iberia, AirSerbia, Finnair, Norvég, etc.). A tervem az lett volna, hogy ha marad a 05-ös leszálló, akkor egy idő után átmenni a pályavéghez, a backtrackelő gépeket fotózni. Azokon tuti fény lett volna, ahogy egyre jobban megy lejjebb és arrébb a Nap. Valamint, van egy spot a reptér melletti hegyoldalban, ahol a 05-ös érkezőket úgy meglehet fotózni, hogy picit alattad vannak, a háttérben pedig ott a spliti öböl. De előző nap is kb ugynaígy változott a széljárás, hogy délutánra a hegyek felől jöttek le a gépek.
Úgyhogy ennyi lett volna a kis rövid, horvátországi beszámoló.

Én mindenkit arra bíztatok, hogy ha a környéken jártok/nyaraltok és van rá lehetőségetek, akkor ne hagyjátok ki. Már csak a háttér, a környezet miatt se! Splitben erősebb a forgalom, mint Dubrovnikban, így itt biztosan nem fogtok unatkozni. Splithez fog kelleni valami sámli, vagy 2-3-4 fokos fellépő. Dubrovnikban jelenleg el lehet lenni ezek nélkül is. Remélem azt a magas földhányást ott nem fogják elhordani. Egy valamit nagyon imádtam: egyik reptéren se foglalkozott velem a kutya sem!

Köszönöm a figyelmet és hogy az M1 helyett minket választottak! :lol:

Golden Circle

HozzászólásSzerző: Bal » 2024.09.30. 22:51

Ezek az utolsó leszállók hány mm? Elég kicsinek tűnnek.

Silver Circle

HozzászólásSzerző: Topi » 2024.10.22. 14:33

Bal írta:Ezek az utolsó leszállók hány mm? Elég kicsinek tűnnek.

Bocsánat, nem láttam, hogy írtál. :)
80mm (80-400-as obin), és az utolsó képkockák. Merőlegesen nem férnek bele a 80mm-be. Full frame-en.
Google maps-en lemértem, 72 méter a távolság a spotloc és a pálya közepe között.

Előző

Vissza: Spotter túrák