2025.03.20. LHBS PIC
3 hozzászólás
• Oldal: 1 / 1
- Bal
- Golden Circle
-
2025.03.20. LHBS PIC
Nem volt teljesen tiszta, hogy mi volt az apropója, de március 20-án tartottak egy kisebb légi permetezős bemutatót. Első infó az volt, hogy a hatóság számára tartanak bemutatót, a helyszínen viszont azt hallottam, hogy az érdekeltek próbáltak valamiféle promóciót tartani, népszerűsítve a légi permetezést, mert sok a tévhit azzal kapcsolatban, hogy sokak fejében az van, hogy már betiltották a levegőből történő vegyszeres növényvédelmet, illetve sok gazda nem is ismeri a lehetőségeket. Bár a drónok agráriumban való megjelenésével jelentősen csökkent a szerepük, még mindig van létjogosultságuk ezeknek a gépeknek.
4 gép repült, viszonylag rövid bemutatót. Kb. 4-4 áthúzást csináltak. Szerencsére csak vizet szórtak, így nem volt gond, hogy közel tudtam menni. Kockáztattam a záridővel, mert nem szeretem, ha egy légcsavar vagy rotor ki van merevedve, nagyon bután tud kinézni. Szerencsére aránylag kevés kép lett életlen. Egy kis csalódás volt csak, mégpedig az, hogy amiatt, hogy vizet használtak, így nem volt olyan látványos a permet, mint vártam.
Először a Kamov mutatta meg a jól ismert mozgásformáját.

Airline: Agroavia Kft.
Type: Kamov Ka-26
Reg.: HA-HSF
Date: 20. of March, 2025
Airport: LHBS - Budaörs, Hungary
Spot: Apron
Photographer: Balázs Mészáros
Másodiknak a Fly-Coop Bell repül. A 4 gépből számomra ez volt a különleges, mert ezt a típust nem láttam még mezőgazdasági eszközökkel felszerelve.

Airline: Fly-Coop Kft.
Type: Bell-206B-3
Reg.: HA-FLY
Jó öreg An2 volt a soron. Hódmezővásárhelyi a gép. Én annyira nem tartom számon a magyar Ancsákat, úgyhogy csak annyit tudok róla, hogy ritkán repül és rég készült róla fotó. Szerencsére oda tették magukat a pilóták, úgyhogy lett egy-két látványos fotó.

Bár még csak március van, de azt hiszem, hogy megvan az idei év Top1 fotóm. Brutál volt, ahogy pár méterrel repült el a fejem felett, enyhe kiborításban, permetet húzva maga mögött! Bakancslistát volt ilyen fotó!

Fény szempontjából kuka, de látványos, hogy milyen alacsonyan húzott át a többiek felett.

Airline: Air Doktor Kft.
Type: Antonov An-2R
Reg.: HA-MKB
Végére maradt Lujó és a Heliforce Mi-2. Tőle a szokásos rendkívül látványos füstölést láttuk. Előtte azt hittem, hogy ő is permetezős felszereléssel fog repülni, - mert Mi-2-t már láttam ilyen cuccal -, de itt most egy új növényvédő technikát mutattak be. Állítólag fagyveszély idején hatásos az az eljárás, amikor a gyümölcsfák fölé repülnek, és füstöt engednek a fákra. Ahogy a helikopterből kiáramló meleg füst megülepszik a fák között, pár órára meg tudja őket védeni a fagykártól.

Airline: Heliforce
Type: Mil Mi-2
Reg.: HA-BCL
A végére maradt még két "versenyen kívüli" helyi gép.

Airline: Fly4Less
Type: Eurocopter EC135
Reg.: HA-HCR
Érdekessége ennek a francia gépnek, hogy ez 1989-2000 között HA-MSH lajstromban magyar tulajdonban volt. Jó kérdés, hogy miért van újra itthon. Lehet, hogy megvették, és újra magyar gép lesz?

Airline: Jet Systems Hélicoptères Service
Type: McDonnell-Douglas MD-500E
Reg.: F-GZGM
4 gép repült, viszonylag rövid bemutatót. Kb. 4-4 áthúzást csináltak. Szerencsére csak vizet szórtak, így nem volt gond, hogy közel tudtam menni. Kockáztattam a záridővel, mert nem szeretem, ha egy légcsavar vagy rotor ki van merevedve, nagyon bután tud kinézni. Szerencsére aránylag kevés kép lett életlen. Egy kis csalódás volt csak, mégpedig az, hogy amiatt, hogy vizet használtak, így nem volt olyan látványos a permet, mint vártam.
Először a Kamov mutatta meg a jól ismert mozgásformáját.

Airline: Agroavia Kft.
Type: Kamov Ka-26
Reg.: HA-HSF
Másodiknak a Fly-Coop Bell repül. A 4 gépből számomra ez volt a különleges, mert ezt a típust nem láttam még mezőgazdasági eszközökkel felszerelve.

Airline: Fly-Coop Kft.
Type: Bell-206B-3
Reg.: HA-FLY
Jó öreg An2 volt a soron. Hódmezővásárhelyi a gép. Én annyira nem tartom számon a magyar Ancsákat, úgyhogy csak annyit tudok róla, hogy ritkán repül és rég készült róla fotó. Szerencsére oda tették magukat a pilóták, úgyhogy lett egy-két látványos fotó.

Bár még csak március van, de azt hiszem, hogy megvan az idei év Top1 fotóm. Brutál volt, ahogy pár méterrel repült el a fejem felett, enyhe kiborításban, permetet húzva maga mögött! Bakancslistát volt ilyen fotó!

Fény szempontjából kuka, de látványos, hogy milyen alacsonyan húzott át a többiek felett.

Airline: Air Doktor Kft.
Type: Antonov An-2R
Reg.: HA-MKB
Végére maradt Lujó és a Heliforce Mi-2. Tőle a szokásos rendkívül látványos füstölést láttuk. Előtte azt hittem, hogy ő is permetezős felszereléssel fog repülni, - mert Mi-2-t már láttam ilyen cuccal -, de itt most egy új növényvédő technikát mutattak be. Állítólag fagyveszély idején hatásos az az eljárás, amikor a gyümölcsfák fölé repülnek, és füstöt engednek a fákra. Ahogy a helikopterből kiáramló meleg füst megülepszik a fák között, pár órára meg tudja őket védeni a fagykártól.

Airline: Heliforce
Type: Mil Mi-2
Reg.: HA-BCL
A végére maradt még két "versenyen kívüli" helyi gép.

Airline: Fly4Less
Type: Eurocopter EC135
Reg.: HA-HCR
Érdekessége ennek a francia gépnek, hogy ez 1989-2000 között HA-MSH lajstromban magyar tulajdonban volt. Jó kérdés, hogy miért van újra itthon. Lehet, hogy megvették, és újra magyar gép lesz?

Airline: Jet Systems Hélicoptères Service
Type: McDonnell-Douglas MD-500E
Reg.: F-GZGM
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Bal 2025.03.28. 21:37-kor.
- RimoRoli
- Adminisztrátor
-
Re: 2025.03.20. LHBS PIC
Utos osszeallitas!!
3 hozzászólás
• Oldal: 1 / 1