Ulrich Attila, a város alpolgármestere elmondta, hogy a rendezvénnyel a várost újratelepítő tirpákokra, a tót, szlovák ajkú lakosokra emlékeznek, akik a török idők után szinte elnéptelenedett, akkor alig 400 lakosú településre költöztek be és hozták létre a ma is létező bokortanyák világát a környéken.
A fesztiválon minden kedvelt tirpák, tóth illetve szlovák ételkülönlegességet főztek, illetve sütöttek. A szórakoztatásról a nyíregyházai néptánc- és népzenei együttsek illetve moderntáncosok gondoskodtak.
A tirpák ételek közül elkészítették például a kukoricakásából főzött görhét, a kelt tésztás pipiskét, a tirpák tarhonyát, tekercset, parasztos sztrapacskát és sütnek lapcsánkába töltött pecsenyét is. Érdekes ízvilág, de megkérdőjelezhetetlenül finom minden.
A fesztiválon minden hungarikum megjelent, közülük például: csabai és gyulai kolbász, valamint tokaji bor, szabolcsi alma, szilva és meggypálinka és még sok-sok más.
Forrás: MTI Fotó: nyiregyhaza.com
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS