Exkluzív "spottertour" a bécsi reptéren...

Silver Circle

Exkluzív "spottertour" a bécsi reptéren...

HozzászólásSzerző: GABOR-WINDvisual » 2019.08.09. 07:19

Az egész ott kezdődött, hogy a bécsi reptér kiírt egy "fotópályázatot"...

Sosem voltam oda a pályázatokért, főleg azoktól tartottam magam távol, ahol a lájkok döntenek, de nem hagyott nyugodni a gondolat, miszerint végre bármi, bármikor fotózható lehet ennek a lehetőségnek köszönhetően, így mégis "beneveztem" az alábbi képpel.
Kép

A sok ismerősnek és ismeretlennek köszönhetően az én képem lett az első, így nagy örömmel olvastam a reptértől érkezett privát e-mailt, miszerint a dátum adott, de azon belül szabadon választható a napszak, amikor fotózni szeretnénk.
A szeretnénk arra vonatkozik, hogy ketten nyertünk, így elsőre nekünk kellett megegyezni, mikor is mennénk.
Ez nem volt könnyű beszélgetés, de erre már akkor is számítottam, amikor kiderült, hogy a második helyezett képe egy EK A380 volt, így volt egy olyan sejtésem, Ő az Emirates-re lesz kíváncsi... ;)

Hosszas egyeztetés után sikerült lebeszélni a srácot a déli fotózásról, hozzátéve azt az infót, hogy a "bálnának" van külön Spottertour, így ezt ne erőltessük, menjünk inkább reggel, mert nem pezseg szét minden és a forgalom is jobb, mint ebédidőben. :D
Végül a megbeszélt időpont a reggel 7 óra lett, érkezéskor a P8-ban parkoltam le, majd gyorsan elkészült egy kép:
Kép

A megbeszélt helyen megismerkedtem a másik nyertessel, pár perc beszélgetés után pedig megérkezett a túránk vezetője (akit másik rendezvényről már ismertem) és egy hölgy a reptér részéről.
Bementünk az irodaház parkolójába, megkaptuk a "világító" mellényünket és a "joker" reptéri belépőt. ;)

Első "megállónk" a 16/34 reggeli oldalánál volt, közel a korábbi "szemétdomb" nevű szpotterhelyhez és itt pár érkező gépet lefotóztunk. A Qatar kifejezett kérése volt a srácnak, ha már az Emirates "kimaradt" aznap, de én se bántam, ráadásul épp akkor érkezett az Air Cairo, aminek a mai napig nem tudtam megfejteni az érkezését...
Kép
Kép

Ezután beautóztunk az álló gépek közé és elkezdődött az igazi "buli". Rengeteg részletfotót készítettünk, jöttünk-mentünk a gépek között és több esetben érkező vagy induló gépek is az objektív elé kerültek. :D
Kép
Kép
Kép
Kép
Kép

Silver Circle

Re: Exkluzív "spottertour" a bécsi reptéren...

HozzászólásSzerző: GABOR-WINDvisual » 2019.08.09. 07:29

Egyikünk Embraer-t, másikunk Dash-t szeretett volna még fotózni, így ez a kérésünk is teljesült, persze közben a forgalom se állt meg. :)
Kép
Kép
Kép
Kép

Aznap még a szerencse is mellém állt, mert egyre ritkábban látható kis kedvencemet kétszer is sikerült lefotózni, aztán pedig előttünk vontatták el a Thai gépét, aminek a fotója a kislányunknak okozott örömet (mert lila :D )...
Kép
Kép

Túravezetőnk ötlete volt, hogy menjünk még egy kicsit tovább, mert van még időnk bőven...
Kép
Kép
Kép

Silver Circle

HozzászólásSzerző: GABOR-WINDvisual » 2019.08.09. 07:39

Ezután érkeztünk meg a másik kedvenc gépemhez, aminek a formája valamiért nekem nagyon tetszik, így itt az eddigieknél is több időt voltunk.
Kép[/img]
Kép
Kép
Kép
Kép

A "737-es soron" bemehettünk egy pillanatra az egyik gép cockpitjébe, de mivel indulásra készen álltak/vártak, így konkrétan fejeként két kattintásra volt csak lehetőségünk...
Kép
Kép
Kép
Kép
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára GABOR-WINDvisual 2019.08.10. 07:39-kor.

Silver Circle

HozzászólásSzerző: GABOR-WINDvisual » 2019.08.09. 07:55

Most értünk el a spottertour azon pontjához, ami számomra a legnagyobb élmény volt...
Néhányan tudjátok talán, hogy a repülők fotózásán kívül "mániám" még a kéklámpás járművel fotózása. ;)
Amikor az első levelezés megtörtént a túravezetőnkkel, akkor megkérdeztem, hogy esetleg a túra közben elkanyarodhatnánk-e a tűzoltóság felé, mert "úgy hallottam", hogy van két új jármű, amit szeretnék lefotózni, ha van rá mód és lehetőség. Akkor annyi volt a válasz, hogy megkérdezi.
A túra közben újra rákérdeztem, de akkor se volt túl részletes a válasz, csak annyi, hogy megyünk később arra.

Mentünk is... A hangár méretű garázs összes ajtaja nyitva volt, amikor odaértünk :o , így amikor kiszálltunk az autóból, én el is kezdtem gyorsan fotózni...
Kép
Kép

Nem jutottam messzire, a harmadik autónál állva megjelent az aznapi "szolgálatvezető" és jött az újabb meglepetés. :shock:
Megkérdezte tőlem, mennyi időm van? Erre nem tudtam mit válaszolni, mivel előzetesen az volt az infóm, hogy 2-3 órás lesz a túra, amiből itt még kb 10 perc lehetett volna... A vezetőnk viszont rávágta, ráérünk...
Ekkor bevezettek minket egy nagy terembe és egy kb. 15 perces filmet nézhettünk meg a reptéri tűzoltóságról, teljesen a kezdetektől a mai napig, innen pedig felgyorsultak az események. A film után a "irányítóközpontban" találtuk magunkat, ahol elmondták, hogyan zajlik a mentés, kinek mi a feladat, hogyan érkeznek be a riasztások, stb., stb., stb. Miután tátott szájjal álltunk és nem volt kérdés, jöhetett a fotózás a garázsokban. :D
Kép
Kép
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára GABOR-WINDvisual 2019.08.10. 07:28-kor.

Silver Circle

HozzászólásSzerző: GABOR-WINDvisual » 2019.08.09. 08:28

Miután valóban minden járművet bemutattak és kinyitottak nekünk, elérkeztünk a nap "csúcspontjához".
Az a tűzoltó, aki addig ányékkénk jött utánunk, megkérdezte, van-e kedvünk az új Pantherrel menni egy kört? :?
Ki mondott volna erre nemet??? :lol:
Kép

Az egy körből két kör lett a hangárok előtt, majd mire visszaértünk, kiálltak ezzel a lépcsős járművel a garázsból a napra, hogy le tudjam fotózni (merthogy erre kérdeztem rá előzőleg, hogy szeretnék róla egy képet)...
Kép
Kép
Kép

Az extra "Feuerwehr-Tour" után még egy rövid látogatást tettünk a cargo gépek környékén, ahonnan még rálátni az AUA hangárokra, visszafelé pedig az utolsó A321-es Laudamotion gépet fotóztam, ami már megkapta az EW lajstromot.
Kép
Kép
Kép
Kép

Silver Circle

HozzászólásSzerző: GABOR-WINDvisual » 2019.08.10. 07:52

Ez a spottertour hatalmas élmény volt, minden pillanatát élveztem, igen jó lehetőség volt. :)
(Tudni kell azt, hogy a normál Visitairtour-n nálunk nem lehet kiszállni a buszból, csak ablakon keresztül lehet fotózni, hasonló esemény pedig nem jellemző a bécsi reptéren, kivéve egy szűk körű "Fotósafari", vagy a hivatalos sajtós rendezvények, de utóbbi kettő a "nagyközönség" számára nem hozzáférhető.)
Kép
Kép
A reptérnek és a minket kísérő két személynek is jár egy nagy DANKE ;) , de külön köszönet a repülőtér tűzoltóságának mindazért, hogy egy "rögtönzött bemutatón" mindent megnézhettünk, "utazhattunk a Pantherben és a +fotózási lehetőségért, hogy "kipakolták" a garázs elé az új autóikat. 8-)

UI: Kíváncsian várom, hogy a három meghirdetett hasonló tour után lesz-e valami folytatás, vagy ezek kivételes események, ugyanis nagy létszámú csoporttal hasonló lebonyolítást nehéz lenne elképzelni, de még bármi lehet...

Vissza: Külföldi repülőtereken készült fotók és videók