Ukrán villámtúra (Ungvár + Kiev, Nemzeti Repülési Egyetem)
8 hozzászólás
• Oldal: 1 / 1
- Tushka154
- Golden Circle
-
Ukrán villámtúra (Ungvár + Kiev, Nemzeti Repülési Egyetem)
Tavaly augusztusban az LKK jóvoltából részt vehettem egy érdekes rövid utazáson, melynek célja a Motor Sich Jak-40-esével való repülés, a kievi Nemzeti Repülési Egyetem hangárjában megtalálható kincsek megtekintése, valamint az ott található Tu-134 szimulátor kipróbálása volt.
Kránitz Balázs remek összefoglaló videókat csinált, ezeket itt és itt lehet megnézni, az alábbiakban a saját szemszögemből mutatnám be ezt a villámtúrát.
Fényképezővel és telefonnal vegyesen, közepesen szar minőségben készült képek következnek.
Első nap - odaút, Ungvár felfedezése - akit nem érdekel, görgessen tovább, itt repülők még nem lesznek
Augusztus 29-én délután indultunk az Aeroparkból kocsival Ungvárra, ahol egy igazi szocreál betonmonstrumban, az Intourist-Zakarpatye 3 csillagos szállodában szálltunk meg. Nem tudom miért, de imádom ezt a stílust

Nagyon bíztató a csapvíz minőségére vonatkozóan a hallban található tisztavíz-automata
Ez a folyosó pedig a tábla tanulsága szerint a túrista- és kirándulóközpont felé vezet

Becsekkolás után a luxusnak ígérkező, 7. emeleti lakosztályaink felé vettük az irányt.
Babonás nép lévén itt sincs 13. emelet

Tiszta időutazás-élményem volt, a belsőépítészettől kezdve a kerek, alulról öngyújtóval megégetett gombon át a bumszli, fegyverként is használható kulcsnehezékig a kor és stílus tipikus lenyomatai jöttek szembe minden lépéssel:

A szobába belépve se csalódtam:

Kilátás az erkélyről - festői panoráma

Este elmentünk sétálni a városban, ott gyakorlatilag nem fotóztam, nagyrészt a fényviszonyok miatt, kisebb részt pedig ha jól rémlik azért, mert vészesen merült a telefonom akkumlátora
így csak szóban mesélem el, hogy betértünk vacsorázni egy helyi étterembe, ahol Borscsot ettünk barna kenyérrel (ahogy szokás), mielőtt körbesétáltuk volna e hatalmas metropoliszt.
Éjszaka úgy döntöttem feljebb sétálok és megnézem mi van a fentebbi emeleteken. Minden egyes emelettel felfelé haladva láthatóan egyre kevésbé használt területekre tévedtem, mivel a folyosón lévő szemét, papírok, törött bútorok és berendezések mennyisége exponenciálisan növekedett. A 14. emelet teljesen le volt zárva, oda nem tudtam bejutni, viszont a 12. emeleten a lift előtti térről az ablakon át ezt sikerült fotóznom (igen, ez az első fényképezőgéppel készült fotó a beszámolóban):

Ezekután nyugovóra tértem... volna, ha a másnapi repülés logolásra használt felszerelés nem adja be a kulcsot (még jó, hogy leteszteltem)...
így hát nem maradt más, mint a tartalékolt energiaital elfogyasztása után nekiállni a probléma megoldásának. A másnap hajnali indulásig tartott, de sikerült ismét működésre bírnom

Kránitz Balázs remek összefoglaló videókat csinált, ezeket itt és itt lehet megnézni, az alábbiakban a saját szemszögemből mutatnám be ezt a villámtúrát.
Fényképezővel és telefonnal vegyesen, közepesen szar minőségben készült képek következnek.
Első nap - odaút, Ungvár felfedezése - akit nem érdekel, görgessen tovább, itt repülők még nem lesznek
Augusztus 29-én délután indultunk az Aeroparkból kocsival Ungvárra, ahol egy igazi szocreál betonmonstrumban, az Intourist-Zakarpatye 3 csillagos szállodában szálltunk meg. Nem tudom miért, de imádom ezt a stílust
Nagyon bíztató a csapvíz minőségére vonatkozóan a hallban található tisztavíz-automata
Becsekkolás után a luxusnak ígérkező, 7. emeleti lakosztályaink felé vettük az irányt.
Babonás nép lévén itt sincs 13. emelet
Tiszta időutazás-élményem volt, a belsőépítészettől kezdve a kerek, alulról öngyújtóval megégetett gombon át a bumszli, fegyverként is használható kulcsnehezékig a kor és stílus tipikus lenyomatai jöttek szembe minden lépéssel:
A szobába belépve se csalódtam:
Kilátás az erkélyről - festői panoráma
Este elmentünk sétálni a városban, ott gyakorlatilag nem fotóztam, nagyrészt a fényviszonyok miatt, kisebb részt pedig ha jól rémlik azért, mert vészesen merült a telefonom akkumlátora
Éjszaka úgy döntöttem feljebb sétálok és megnézem mi van a fentebbi emeleteken. Minden egyes emelettel felfelé haladva láthatóan egyre kevésbé használt területekre tévedtem, mivel a folyosón lévő szemét, papírok, törött bútorok és berendezések mennyisége exponenciálisan növekedett. A 14. emelet teljesen le volt zárva, oda nem tudtam bejutni, viszont a 12. emeleten a lift előtti térről az ablakon át ezt sikerült fotóznom (igen, ez az első fényképezőgéppel készült fotó a beszámolóban):
Ezekután nyugovóra tértem... volna, ha a másnapi repülés logolásra használt felszerelés nem adja be a kulcsot (még jó, hogy leteszteltem)...
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Tushka154 2020.04.11. 22:43-kor.
- RimoRoli
- Adminisztrátor
-
Re: Ukrán villámtúra (Ungvár + Kiev, Nemzeti Repülési Egyete
Mint szakmabelit, ez a szalloda nagyon popec. Kulon tetszik a kulcs. Olyan diszkret.
Az ismert, hogy mennyi penzert adjak ki ezt a kiralyi lakosztalyt?
- Bal
- Golden Circle
-
Mi a f..nak ekkor szálloda Ungvárra?:-O
- Tushka154
- Golden Circle
-
RimoRoli írta:Az ismert, hogy mennyi penzert adjak ki ezt a kiralyi lakosztalyt?
Booking.com-on most 15ezer forint egy éjszaka
Bal írta:Mi a f..nak ekkor szálloda Ungvárra?:-O
Biztos túristaparadicsom volt valamikor
Node jöjjön a...
Második nap, 1. rész - a repülés
Hajnali fél 5-kor indultunk el a szállodából a reptérre. Egy rövid kocsiút után tettük le az autókat az őrzött parkolóban (a szállodánál is inkább a fizetős, zárt és őrzött parkolót választottuk, nem mertük az épület előtt hagyni őket...), majd irány a checkin, ami meglepetésemre nem az itt látható terminálépületben található (később megmutatom a reptér elrendezését):
Becsekkoltunk és átmentünk az utasbiztonsági ellenőrzésen (itt semmi különös nem volt, ugyanaz a rendszer, mint bárhol máshol: checkin
Közben az előtéren már javában készítették fel a repülőgépet (a képet a váró egyébként nyitott, bár őrzött ajtaján keresztül csináltam) - itt láttam "hús-vér", működő, igazi szovjet APA (Aerodromnij Pitátyelnij Apparat, magyarul GPU
A beszállás egy kb. fél perces séta volt a váróból a repülőgépig, a hátsó ajtón való beszállás egy új élmény volt számomra. Elsők között szálltam fel a gépre, de épphogy csak elhelyezkedtem, mikor hallottam, hogy záródik a lépcső, indulnak a hajtóművek és már gurulunk is. Mire 2-t pislogtam a rengeteg alvás után, már a pályán gurultunk, majd egy 180 fokos forduló után fél percen belül már a levegőben is voltunk.
Annak ellenére, hogy nem vagyok egy nádszál legény, meglepően kellemesen elfértem
Itt már előkerült a fényképezőgépem, amihez egy Samyang 8mm halszem obit kértem kölcsön a várhatóan szűkös hely miatt:
Hogy miért van a telefon az ablakban? Hát hiába sikerült megjavítani a flight logger setup-omat, a Bluetooth-os GPS-vevő nem tudta belőni a pozíciónkat indulásig, így kénytelen voltam ott helyben, gyorsan egy alternatíva után nézni. Találtam is egy tracker alkalmazást, de az nem logolt végig, csak kb. az emelkedés fázisát.
Felszállás után a reptér a várossal napkeltében és a fedélzeti ellátmány a kb. 2 órás útra - citromos tea és egy meglehetősen standard "zakuszka" hozzá - tejes keksz:
A járaton egyébként egy légiutaskísérő teljesített szolgálatot, odafele kb. félházzal mentünk. Az odaút 700km volt, amit 21000 lábon 422 km/h utazósebességgel 1:40 alatt repültünk le.
Krúzolás és leszállás Kievben - persze a "sztenderd" halszemes-hajtóműves fotó is kimaradt a repertoárból
Begurulás közben későn kaptam észbe és tettem fel a nagylátót a gépre, így természetesen elmulasztottam néhány roncs ablakon keresztüli lefotózását is.
DE:
Hatalmas köszönet a kiemelkedően barátságos személyzetnek, mivel nem csak hogy beszélgettünk egy jót az út során az épp szolgálaton kívüli fedélzeti mérnökkel és a légiutaskísérő hölggyel, leszállás után beengedtek a pilótafülkébe, sőt a csapat minden tagja kapott ajándékba egy-egy Safety Card-ot is!
Érdekes figyelni a 2 különböző GPS-t (kapitány oldalon egy Garmin, elsőtisztnél a Glareshield-en egy KLN90B figyel, középen a Groza fölött talán egy másik időjárás-radar van
Meglepett, hogy itt nem típusra, hanem konkrét lajstromra szól a tájékoztató:
Kyiv Zhuliany Nemzetközi Repülőtér közepesen kihalt belföldi termináljához érkeztünk, itt busz vitt minket a gép és az épület között. Persze a leszállás utáni fotózkodással a többi utast kicsit megvárakoztattuk, aminek mérsékelten örültek
Az érkezési oldalon többek közt ez a kép fogadott minket. Innen átmentünk a nemzetközi terminálra, hogy az ottani kávézóban megreggelizzünk, majd rövid helyszín-egyeztetés, "gyors" Uber-foglalás és a napközbeni csúcsforgalomban irány az Egyetem
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára Tushka154 2020.04.11. 22:49-kor.
- Tushka154
- Golden Circle
-
Második nap, 2. rész - az Egyetem és a visszaút
A helyet szinte lehetetlen eltéveszteni, többek közt a bejárat mellett parkoló An-26-os miatt is:

Utunk egyenesen a tanhangárba vezetett, ahol már várt minket a szimulátor, úgyhogy vetésforgóban el is kezdtünk repülni. Amíg a csapat egyik része repült, a többieknek tárlatvezetést tartottak a hangárban.
A teljesség igénye nélkül az alábbi dolgokat mutatták meg nekünk:
Itt most egy kicsit "befogom a pofám", beszéljenek inkább a képek:

Természetesen nem hagyhattuk ki az egyetem területén található ajándékboltot sem, utólag visszagondolva egy kisebb vagyont hagytam ott akkor
itt lehet körülnézni a kínálatukban.
Miután maximálisan feltöltődtünk élményekkel (és persze vészesen közeledett a visszaindulás ideje
), ismét Uber-segítséggel visszakocsikáztunk a repülőtérre. Kíváncsiak voltunk közben, hogy ugyanazzal a géppel megyünk-e, amivel jöttünk, végül kiderült, hogy nem, visszafelé az UR-MSX lajstromú géppel mentünk, aminek mivel korábban VIP-berendezéssel is repült, kicsit más volt a kabin-elrendezése (nagyobb a konyhája, látszik, hogy a reggeli géppel ellentétben ezen a szárny fölötti vészkijárati ablak az utolsó):

Visszafelé szinte teltházzal ment a járat, sőt egy zivatart is kellett kerülnünk:

Az útvonal feljegyzését itt nem bíztam a véletlenre, még a terminálban bekapcsoltam a GPS-vevőt, hogy biztosan találjon műholdat
Persze a gépbe való beszálláskor elvesztette a műholdakkal a kapcsolatot
de szerencsére még a váróponton állva visszajött, így végig tudtam térképen követni, merre járunk az (általam utólag kiderült elég jól megsaccolt) útvonalhoz - látszik is a zivatarkerülés:

Ennek a járatnak a személyzete sokkal kevésbé volt barátságos, mint a reggeliek. Beengedtek a pilótafülkébe, de viszonylag rövid idő után már tessékeltek le a gépről.
Kicsit más műszerfal, de a 2 GPS és TCAS itt is megvan:

Sajnos a fényviszonyok nem tették lehetővé hogy "szpotter"-képet lőhessek bármelyik gépről (hajnalban a stabil pont - állvány hiánya), így csak egy ellenfényes emlékképet tudtam csinálni, amit végül meg se szerkesztettem.
Végezetül mutatom a repülőtér elrendezését. Mint említettem a terminál a jegypénztárral (első fotó) és a checkin pult / utasbiztonsági ellenőrzés két külön épületben helyezkedik el - a jobb oldali képet a terminál külső lépcsőjének tetejéről csináltam:

A személygépjárművek magunkhoz vétele után indultunk haza, ami végül elég kalandosra sikerült, budapesti idő szerint este 7 körül indultunk útnak, és nem kevesebb, mint 12 óra múlva sikerült az Aeroparkhoz megérkezni.
Ennyi lenne a sztori, nekem összességében nagyon tetszett, már csak a repülés miatt is, mennék újra, sőt ezúttal több szovjet típust kipróbálva.
Remélem nektek is tetszett, ha nem, hát így jártatok
A helyet szinte lehetetlen eltéveszteni, többek közt a bejárat mellett parkoló An-26-os miatt is:
Utunk egyenesen a tanhangárba vezetett, ahol már várt minket a szimulátor, úgyhogy vetésforgóban el is kezdtünk repülni. Amíg a csapat egyik része repült, a többieknek tárlatvezetést tartottak a hangárban.
A teljesség igénye nélkül az alábbi dolgokat mutatták meg nekünk:
- segédhajtómű hideg átforgatás a 10. valaha legyártott Tu-154-esen
- motor hideg átforgatás Mi-8 helikopteren (érdekes volt látni, ahogy a rotor elkezdett forogni
) - futómű ki-behúzás a Jak-42 ŐSPÉLDÁNYán

Itt most egy kicsit "befogom a pofám", beszéljenek inkább a képek:
Természetesen nem hagyhattuk ki az egyetem területén található ajándékboltot sem, utólag visszagondolva egy kisebb vagyont hagytam ott akkor
Miután maximálisan feltöltődtünk élményekkel (és persze vészesen közeledett a visszaindulás ideje
Visszafelé szinte teltházzal ment a járat, sőt egy zivatart is kellett kerülnünk:
Az útvonal feljegyzését itt nem bíztam a véletlenre, még a terminálban bekapcsoltam a GPS-vevőt, hogy biztosan találjon műholdat
Ennek a járatnak a személyzete sokkal kevésbé volt barátságos, mint a reggeliek. Beengedtek a pilótafülkébe, de viszonylag rövid idő után már tessékeltek le a gépről.
Kicsit más műszerfal, de a 2 GPS és TCAS itt is megvan:
Sajnos a fényviszonyok nem tették lehetővé hogy "szpotter"-képet lőhessek bármelyik gépről (hajnalban a stabil pont - állvány hiánya), így csak egy ellenfényes emlékképet tudtam csinálni, amit végül meg se szerkesztettem.
Végezetül mutatom a repülőtér elrendezését. Mint említettem a terminál a jegypénztárral (első fotó) és a checkin pult / utasbiztonsági ellenőrzés két külön épületben helyezkedik el - a jobb oldali képet a terminál külső lépcsőjének tetejéről csináltam:
A személygépjárművek magunkhoz vétele után indultunk haza, ami végül elég kalandosra sikerült, budapesti idő szerint este 7 körül indultunk útnak, és nem kevesebb, mint 12 óra múlva sikerült az Aeroparkhoz megérkezni.
Ennyi lenne a sztori, nekem összességében nagyon tetszett, már csak a repülés miatt is, mennék újra, sőt ezúttal több szovjet típust kipróbálva.
Remélem nektek is tetszett, ha nem, hát így jártatok
- RimoRoli
- Adminisztrátor
-
Tetszett! Nagy elmeny lehetett, kulonosen az a szimulator!
Amugy meg a shop online arai alapjan nem volt nehez egy vagyon otthagyni.
Vagy lehetett alkudni? 
Amugy meg a shop online arai alapjan nem volt nehez egy vagyon otthagyni.
- Tushka154
- Golden Circle
-
Köszi! Második legjobb élményem volt a Tu-154 szimulátor után, amit Tóth György CPT-vel volt lehetőségem kipróbálni, aki 7000+ órát repült a Malévnél ezzel a típussal 

A shop-ban nem volt alku, én meg nem álltam neki átszámolgatni mi mennyi, csak vettem ami tetszett
Utána viszont nem kellett volna ránéznem a számlakivonatra

A shop-ban nem volt alku, én meg nem álltam neki átszámolgatni mi mennyi, csak vettem ami tetszett
Szuper kaland, meg jó fotók. Köszi a megosztást...
8 hozzászólás
• Oldal: 1 / 1