A múlt esti workshop fókuszában Japán állt. A japán konyhaművészet három éve felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára, ami méginkább arra ösztönzi a kultúra iránt érdeklődőket, hogy látogassanak el japánba és autentikus környezetben kóstolják meg az ételeket. Amíg viszont itthon vagyunk, a Sushi Sei étterem egy tökéletes választás, amit a visszatérő japán és magyar törzsvendégek sora fémjelez. A séfek hosszú múlttal rendelkeznek és minden igyekezetükkel azon vannak, hogy ételeikben visszaköszönjön az „otthon” ízvilága.
Az eseményt a JTB Hungary szervezte, ami nem más, mint a JTB Group japán cég európai leányvállalata. Az egész világra kiterjed a hálózata és a magyarországi kiutazási iroda egyéni utaktól kezdve, csoportos körutazásokon át üzleti utakig mindenféle lehetőséget kínálnak.
A workshop alkalmával lehetőségünk nyílt megkóstolni a néhány népszerűbb tradicionális japán különlegességet. „Az ételkülönlegességek alapját a tenger gyümölcsei, a zöldségek, a hal és a rizs képezi, de gyakran használnak húst is az ételek elkészítéséshez. A legfőbb ízesítők a mirin, a szaké, a szójaszósz, a katsu o bushi (füstölt halpehely), a kombu, a fűszerek közül pedig a leggyakoribb a só, a
schimi, a sajn sho bors, a fehérbors, a szezámmag, valamint a gyömbér.” – osztotta meg velünk Héder Irma, a Sushi Sei étterem ügyvezető igazgatója.
A kóstolást követően pedig belepillanthattunk a sushi tekerés rejtelmeibe és eltanulhattuk a technikát. Először az algalapra tettünk egy adag rizst, ami sokkal tapadósabb, mint az általunk megszokott, ezért készítés közben mindig be kellett nedvesítenünk a kezünket. Az elegyengetett rizs közepére kerülhetett uborka, surimi vagy lazac, illetve wasabival ízesíthettük. Végül egy bambuszból készült tekerő segítségével tekertük össze a sushi rudakat. Miután a séf felvágta kisebb falatokra szójaszósszal fogyasztottuk el a saját készítésű falatokat. Természetesen nagyon finomra sikerültek, mert a megfelelő hozzávalók előre elő voltak készítve. Ha házilag szeretnénk megismételni a folyamatot akkor valószínűleg csak hosszú kísérletezés után és a minőségi hozzávalók keresgélését követően fogunk tudni hasonlóan ízletes darabokat készíteni.
Maga a készítés egy óriási élmény volt, hiszen kicsit a festményszerűen szép sushi tálak mögé láthattunk és bizony megtapasztalhattuk, hogy még egy egyszerűnek tűnő sushi tekerés sem megy olyan könnyen. Többünkben felmerült, hogy ha japánban sushit szeretnénk fogyasztani, akkor hol érdemes. Erre Simon Karolina, a JTB kiutazási üzletágának vezetője adott választ. „Az utcai árusoktól ugyanolyan biztonsággal vehetünk frissen készített finomságokat, mint az éttermekben, hiszen az egész ország területén kiemelt figyelmet fordítanak az ételek higiéniai és esztétikai minőségére. A japán ételek kiváló minőségű, és többnyire helyi, friss alapanyagokból készülnek, így az ételek elkészítésében nagy jelentősége van az adott évszaknak is.”
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS