Első alkalommal rendezik meg az Olasz Gasztronómiai Világhetet; a november 21. és 27. között 105 országban 1300 eseményt felvonultató kezdeményezés magyarországi programjainak Budapest és Szeged ad otthont – adta hírül az MTI.
A nagyszabású eseménysorozat célja az olasz borászati és gasztronómiai kiválóságok és minőségi élelmiszerek bemutatása a világszerte jelenlévő olasz intézmények, séfek, minőségi olasz éttermek, az Olasz Gasztronómiai Akadémia, táplálkozástudományi szakértők részvételével – mondta el a világhét pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Pierluigi Simonetti, Olaszország budapesti nagykövetségének tanácsosa.
Gian Luca Borghese, a Budapesti Olasz Kultúrintézet megbízott igazgatója hozzátette: Magyarországon is gazdag, főzőbemutatókat és kóstolókat, ágazati vállalkozói találkozókat, konferenciákat, gasztronómiával kapcsolatos filmek és dokumentumfilmek vetítését magában foglaló program kíséri a kezdeményezést.
Alberto Tibaldi, az Olasz Gasztronómiai Akadémia budapesti képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy az olasz konyha nem homogén egység, inkább a sokszor igen különböző jellegű regionális konyhák összessége.
Az olasz gasztronómia magyarországi helyzetéről szólva a szakember elmondta: az utóbbi években a magyarországi olasz éttermek rendkívül sokat fejlődtek. Eközben a magyar közönség is egyre jobban és mélyebben megismeri az olasz termékeket és gasztronómiát, ezzel összefüggésben csökkenőben van az “álolasz” vendéglátóhelyek száma – számolt be.
Ferdinando Martignago, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke hozzátette: a kamara évente ellenőrzi a valódi olasz élelmiszereket felhasználó éttermeket, melyek számára kiadja az Ospitalita italiana minősítést.
Marco Bulf kiemelte az Olasz Kultúrintézet november 24-i programját, melynek során olasz gasztronómiai szakértők és budapesti olasz éttermek tulajdonosai tartanak előadást, majd olasz bor- és élelmiszeripari cégek vezetői találkoznak jelenlegi és jövőbeli magyar partnereikkel.
Az Olasz Gasztronómia Hete megszervezésének szempontjai:
• A hagyomány, a kézművesség és az innováció értékének kiemelése, amelynek legkiválóbb közvetítői a séfek és a sommelier-k;
• a vidék, valamint a gasztronómiai és borutak promóciója, idegenforgalmi célzattal is;
• a minőségi olasz vendéglátás bemutatása;
• a mediterrán diéta táplálkozási modelljének népszerűsítése;
• olasz borászati és gasztronómiai képzések ismertetése;
• az olasz mezőgazdasági-élelmiszeripari és szőlészet-borászati termékek reklámozása népszerűsítése, különös tekintettel az eredetvédelmi rendszerek által elismert termékekre;
• a gasztronómia társadalmi-kulturális vetületének, mint a népek közötti párbeszéd és egymás kölcsönös megismerése, a társadalmi inklúzió és az táplálkozással kapcsolatos iskolai nevelés eszközének bemutatása.
November 26-án a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara Az olasz földektől a magyar asztalokig címmel rendez egész napos programsorozatot az Olasz Kultúrintézetben. A világhét részletes magyarországi programja a www.ambbudapest.esteri.it/ambasciata_budapest/it/ambasciata/news/dall_ambasciata/2016/11/prima-settimana-della-cucina-italiana.html honlapon érhető el.
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
RSS